~ Nieuws van onze vereniging

Spotting Group Volkel gaat weer een “Historisch” basisbezoek organiseren.

Schrijf jezelf in voor een bezoek op een nader te bepalen Zaterdag in 2023;
één en ander afhankelijk van het aantal aanmeldingen (12-14) én de mogelijkheden binnen de Vliegbasis.

De start van het bezoek zal in de traditiekamer ‘Typhoon’ zijn, waar een vrijwilliger een rondleiding zal geven. De nadruk zal gelegd worden op de locaties die we zullen bezoeken; hoe ze er vroeger uitzagen en waarvoor ze gebruikt werden.

Na deze uitleg gaan we op stap om die locaties te bekijken zoals het er anno 2023 bij ligt. Gedacht moet worden aan de geschutskoepel van een tank die ingegraven ligt. De oude inschietbaan van de F-84 en de F-104. Maar ook Hangaar 1 en de daar gevestigde Historische Vliegtuigen Volkel staan op het programma.

Kortom een unieke kans om speciale locaties op de basis te bezoeken.

Heb je naast interesse in het heden óók interesse in het verleden, dan is dit bezoek mogelijk iets voor jou.  Er is toestemming om dit bezoek in het weekend plaats te laten vinden en de meeste te bezoeken locaties mogen gefotografeerd worden. In de Traditiekamer geldt een fotografie beperking.

Let wel: Er zullen tijdens het bezoek GEEN operationele F-16’s te zien en fotograferen zijn.

Aanmelden kan via de volgende url: inschrijflink

Graag tot ziens!

Bestuur SG Volkel

Foto de Vakman verzorgt in samenwerking met Fujifilm een demodag in haar winkel in Uden.

Deze demodag is vooral gericht op vliegtuig- en vliegshow-fotografie. Jeroen Zwart zal aanwezig zijn om alle enthousiastelingen te helpen, te adviseren en een presentatie te houden. De kosten voor het bijwonen van deze dag bedragen € 10,- (inclusief lunch), welk bedrag je terug ontvangt in de vorm van een waardebon van € 20,-, die te besteden is bij aankopen in de winkel van Foto de Vakman.

Inschrijven kan via:
https://www.fotodevakman.nl/demodag-fuj ... 7-december

Programma:
Inloop: vanaf 9:00 uur
Aanvang presentatie: 9:30
Rond 12:00 lunch (inbegrepen)
Middag: vrij fotograferen met de Fujifilm camera's en ruime beschikbaarheid aan lenzen.
Plaats: Foto de Vakman, Marktstraat 10, Uden.

 

Aan de leden van Spotting Group Volkel:

Beste leden,

namens het bestuur heb ik het genoegen jullie uit te nodigen voor de Algemene Leden Vergadering 2021.

Datum: vrijdag 15 oktober 2021

Tijd: inloop vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur.

Locatie: nog niet bekend, volgt zo spoedig mogelijk.

Heb je vragen, die je graag voor wilt leggen aan het bestuur, dan is het mogelijk deze nu al in te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
We kunnen deze dan tevoren verzamelen en gerichter beantwoorden.

De agenda voor deze ALV en notulen van de ALV 2020 zijn in te zien op onze website onder het tabje “Activiteiten”.

Graag willen we voor het aantal zitplaatsen en de catering vooraf het aantal aanwezigen kennen;

daarom is het verzoek om jezelf aan te melden als deelnemer via deze link.

Wij kijken er naar uit om jullie bij deze bijeenkomst te mogen begroeten.

Namens het bestuur

Joost de Raaf
Voorzitter SG Volkel

Aan de leden van Spotting Group Volkel:

Vooraankondiging

Allen, indien de op dat moment geldige covid regelgeving het toe laat, mag Spotting Group Volkel op ZATERDAG 28 Augustus a.s. een foto sessie organiseren voor drie groepen van 14 personen.

Het te fotograferen object zal de J-229 en mogelijk ook de J-268 zijn. Beide F-16’s zijn in gebruik als instructie vliegtuig en zullen voor Hangaar 5 gezet worden om gefotografeerd te worden.

Dit is mogelijk één van de laatste keren dat beide vliegtuigen op deze manier te zien zullen zijn. Beide staan op de nominatie voor ontmanteling in 2022.

De officiële aankondiging met daarbij de mogelijkheid om in te schrijven komt zo spoedig mogelijk.


Met  vriendelijke groet;

Joost de Raaf
voorzitter SG Volkel

NIET FLITSEN TIJDENS HET (AVOND) SPOTTEN!

Beste luchtvaartliefhebber:
naar aanleiding van een discussie t.a.v. zaklampen en flitsers, heeft SG Volkel navraag gedaan bij een zeer ervaren Volkel-vlieger die ons spotters een warm hart toedraagt. Dit was zijn antwoord op de vraag: ”Ondervinden jullie hinder van zaklantaarns en flitsers van spotters?

MauritsKraak 2440“Als we bij de spottersplaats staan te wachten zetten we de Night Vision Goggles (NVG’s) op, tegenwoordig zijn het Night Vision Cueing Displays (NVCD's). Het geschijn met zaklampen, daar hebben we minder last van. Dat is een constante lichtbron en daar passen de goggles zich op aan. De flitsers zorgen wel voor problemen, omdat die kort en krachtig zijn. De goggles zijn dan te laat om zich aan te passen en dat resulteert in goggles die dan wat aan het na-ijlen zijn op de lichtbronnen, waardoor we ze niet goed in kunnen stellen. Om diezelfde reden zetten wij onze strobe lights boven op de staart uit als we daar staan.
De flitsers zijn lastig om het zo maar te zeggen... Het zorgt voor afleiding en we lossen het nu op door bij de shelter onze checks te doen i.p.v. bij de baan. Andere manier is door verder door te taxiën en tussen de banen in te gaan staan, dan hebben we er ook geen last van.”


Wat betekent dit voor ons, luchtvaartenthousiastelingen aan het hek?

Simpel: De kisten staan nu dus al korter te wachten voordat ze de baan opdraaien door de maatregelen die de vliegers hebben getroffen n.a.v. de hinder die ze ondervinden van flitsers. Het kan er zelfs toe leiden dat de kisten niet meer stoppen voor ze de baan opdraaien, waardoor er helemaal geen gelegenheid is om in het donker foto’s te maken.

Kortom, bij deze het dringende verzoek: Zorg ervoor dat vóórdat je foto’s gaat nemen, je flitser uitgeschakeld is! Ongeacht of je met je telefoon foto’s maakt of met een camera met ingebouwde flitser, of met een opzetflitser: NIET FLITSEN! Spreek elkaar daar indien nodig vriendelijk op aan en leg uit waarom dit zo vervelend is voor de vliegers.

Aanvulling:
Graag wil ik eenieder met klem verzoeken om het bovenstaande bericht v.w.b. het géén gebruik maken van flits, felle lampen e.d. vanaf de spotterplaats ter harte te nemen. Vandaag ben ik [voorzitter SG Volkel] gebeld door sectie communicatie om dit door te geven aan u allen. Dit gebeurde mede namens hun collega's van Leeuwarden. Blijkt het wederom niet goed te gaan, dan is de kans aanwezig dat er preventieve maatregelen genomen gaan worden. Wat dat inhoud is mij niet bekend. Het betreft een veiligheidsissue!

Allen, geniet van die mooie kisten en de F-35!

Namens het bestuur van SG Volkel

Joost de Raaf
Voorzitter SG Volkel