Waar spotten op Volkel?

 

 We beginnen bij het BBC oftewel Basis Bezoekers Centrum. Een stukje verder de weg in kom je bij een voor jou gesloten hoofdpoort. Vanaf hier zijn in de verte een drietal poortwachters zichtbaar: een F-84F Thunderstreak, een F-104G Starfighter en een F-16A Falcon. Helaas is het niet mogelijk om even de basis op te gaan om deze vliegtuigen te fotograferen. Vaak bestaat die mogelijkheid wél als Spotting Group Volkel haar leden een basisbezoek aanbiedt. Meestal is er dan wel even een fotomoment in te plannen.

Volkel

 

De tweede plek is de landing van baan 06, ook wel de oostenwindlanding. Daar zijn twee plekken aangelegd langs de drukke doorgaande weg van Uden naar Mill (de Nieuwedijk, ofwel de N264). Als je vanaf de poort naar het zuiden rijdt over de Zeelandsedijk, kom je bij de rotonde waarop een F-16A, de J-246, is geplaatst. Neem bij deze rotonde de derde afslag, richting Odiliapeel. Een paar honderd meter verderop is een parkeerplaats rechts van de weg, met daarlangs een zandwal. Vanaf die wal kijk je pal op de hoofdbaan, maar de afstand is redelijk groot. Bovendien is deze plek bijna precies onder de landing aangelegd, dus voor spotters verre van ideaal.

J 246 rotonde

 

Beter is om een stukje verder door te rijden tot aan de linkerkant ook een parkeerplaats opdoemt. Je mag hier niet linksaf draaien, dus rij je even door tot aan de rotonde bij poort "de Witte Geit" en rijdt je de rotonde helemaal rond. Bij deze parkeerplaats is geen zandwal, maar je staat al een stuk dichterbij. Met een redelijk grote lens zijn de landende kisten op de hoofdbaan hiervandaan te platen. Vliegtuigen die de parallelbaan gebruiken komen praktisch recht over je heen. De banen zijn hier te ver weg om er kisten te kunnen fotograferen. Nummers lezen geeft niet al te grote problemen. 

kop 06

 

De plek waar meestal de meeste spotters te vinden zijn is de plek bij de landing van de hoofdbaan 24. Om daar naar toe te rijden moet je weer de N264 op gaan richting Mill. Vlak voor de rotonde met de N277 (Middenpeelweg) kun je linksaf het parallelweggetje oprijden. Vijfhonderd meter verderop kun je linksaf de asfaltweg in rijden. Er geldt een totaal stop- en dus ook parkeerverbod op deze weg! Parkeer daarom verderop bij de aangegeven parkeerplaats. Deze weg, de Spottersweg, kruist de westenwind landing van de hoofdbaan. Het weiland in de landingszone is sinds voorjaar 2017 verboden terrein. Niet alleen vanwege het vliegveiligheidsaspect, maar ook omdat de eigenaar van het gebied geen mensen op zijn terrein wenst.

 

De gemeente Uden en de vliegbasis hebben aan deze kant van het veld een spottersplek aangelegd. Als je iets verder doorrijdt kom je bij de parkeerplaats. Hier is nog weinig te zien, maar als je het geasfalteerde pad in wandelt, kom je uit bij een plek die niet ver van de taxibaan naar de kop van baan 24 (hoofdbaan) vandaan ligt. Het hek is ook hier hoog en je hebt bijna altijd tegenlicht met fotograferen. Er staan een paar bankjes en je staat ook vlak bij het holdingpoint van de baan, waar de vliegtuigen vaak nog even op elkaar staan te wachten voordat ze opstijgen. Als je alleen naar de vliegtuigen wilt kijken, is dit een hele mooie stek. Vergeet niet om gehoorbescherming mee te nemen!

24