HVV sticker 250

Historische Vliegtuigen Volkel (HVV) bestaat uit een groep vrijwilligers die in 2004 zijn begonnen met het verzamelen en restaureren van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, welke een historische band hebben met Vliegbasis Volkel. HVV bevind zich in hangaar 1 op Volkel. Deze hangaar is in WO II voor de Luftwaffe gebouwd en geplaatst op de lijst van monumentale gebouwen.

HVV werkt nauw samen met de traditiekamer “Typhoon”. De traditiekamer richt zich op de algemene geschiedenis van vliegbasis Volkel met een tentoonstelling van o.a. voorwerpen, foto’s en vliegtuig-onderdelen.

Toen HVV werd opgericht werden er twee doelen gesteld; Eén van de F-104G Starfighters die al vele jaren buiten stonden, zou in zijn geheel worden gerestaureerd. Het andere doel was om van een andere F-104 alleen de cockpit sectie te restaureren om uiteindelijk tentoon te stellen in de traditiekamer.

Terwijl de groep werd uitgebreid met meer enthousiaste actieve- en oud militairen, zorgde de basisleiding voor de nodige hangaar ruimte en de gereedschappen om de klussen te klaren. Het depot van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg stelde een aantal broodnodige reserveonderdelen beschikbaar en andere onderdelen werden gedemonteerd van andere F104’s die doelloos op de vliegbasis stonden. Terwijl het werk aan beide F-104’s langzaam vorderde, kwamen andere projecten op het pad. Een lijst van alle projecten waar HVV aan heeft gewerkt volgt verderop.


  HVV intro 
Foto's: HVV/Theo van den Boomen