Traditiekamer Typhoon

De Traditiekamer van Vliegbasis Volkel heeft een permanente tentoonstelling over het ontstaan en het gebruik van de vliegbasis. Originele documenten, uniformen, militaire uitrusting, vliegtuigonderdelen en videomateriaal geven een goed beeld van de vliegbasis. Vanaf de aanleg in 1940 en het gebruik door de Duitse bezetter tot september 1944.

Ook het kortstondige gebruik door geallieerde luchtmachteenheden is in de expositie opgenomen. De Nederlandse mariniers, die er enkele jaren zijn opgeleid, en de Koninklijke Luchtmacht, vanaf 1951 tot heden, hebben ook een plek in de Traditiekamer.

Wat is er te zien?

In de Traditiekamer zijn vliegtuigmodellen, foto's, squadronemblemen, schietstoelen en de vliegtuigbewapening te zien van vliegtuigen als de Meteor, Thunderjet, T-33, Thunderstreak en Starfighter. Ook is er aandacht voor het huidige gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht: de F-16 Fighting Falcon.

De traditiekamer heet voluit Traditiekamer Typhoon. De ruimte is vernoemd naar de Hawker Typhoon, een vliegtuigtype van de geallieerden, dat direct na het verdrijven van de bezetter was gestationeerd op Vliegbasis Volkel.

Uitbreiding collectie

De collectie wordt regelmatig uitgebreid of aangepast vanwege 'nieuwe' aanwinsten.

Enkele recente voorbeelden zijn:

  • een complete cockpit van de OCU F-16;
  • een radarstorings-gondel F-16 (ALQ-131);
  • een instrumentenpaneel van de Typhoon/Spitfire.

Wilt u de Traditiekamer bezoeken?

De Traditiekamer is elke eerste en derde vrijdag van de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Voor groepen kunnen (in overleg) ook op andere dagen afspraken worden gemaakt. U kunt zich tot uiterlijk 2 dagen van tevoren aanmelden via telefoonnummer (0413) 27 61 35.

Bezoekers jonger dan 15 jaar moeten vergezeld worden door een volwassene. U dient zich te verzamelen op de parkeerplaats (rechts voor de wacht) bij de hoofdingang van de vliegbasis. Een suppoost begeleidt u vanaf daar rechtstreeks naar de Traditiekamer.

Naar de website van Traditiekamer Typhoon